fredag 19 oktober 2012

Ursäkta på förhand

Hästhantering. Folk som tittar längtande på hästar som står blick stilla eller respekterar sin människa medan de själva har en cyklon i andra änden av grimskaftet, och inte kan fatta varför just de fick en så bråkig häst. Eller varför just deras hästar blir jobbiga. Ofta är detta typen som accepterar att hästen är som den är. "det gör väl inget om den får beta lite/knuffas/går iväg" eh. Jo. Hästen kommer inte vakna en morgon och tänka "nä men om man skulle ta och respektera sin människa idag". Det är ditt jobb som människa att hjälpa hästen bete sig väl. Från det att du hälsar på hästen till att du stänger stalldörren på vägen hem måste du berätta för hästen vad du vill. Hästen VILL ha en flockledare som berättar vad den ska göra. Osäkra hästar kan lätt bli buffliga hästar.

Jag vet ingen människa som gillar att bli inknuffad i en vägg. Rätta hästen hela tiden. Varje minut med dig måste den respektera dig. Ställ den gärna i gången så den gör skillnad mellan "fritid" och "arbete". Om du inte har den i gången, bind upp den. Hur ska du kunna korrigera en häst som inte blivit given en tydlig startposition liksom? Går hästen iväg några steg, tryck den på bogen och ställ den där du började. Det här kan du göra helt tyst. Det finns ingen anledning att skrika eller slå hästen när det är tillit och respekt du vill ha från hästen. Bara flytta tillbaka den. Lugnt men bestämt. Ett av de första stegen mot en häst som respekterar dig.

Många hästar kan vara lite "stolta" och om man korrigerar dem "brutalt" kan de ge dig fingret. Det händer väldigt sällan om du är lugn och fin i din korrigering. Bemöt hästen som du vill bli bemött av den. ("hej hjärtat, jag ställde dig HÄR" istället för "FÖRHELVETE GÅ INTE IVÄG HELA TIDEN HÄSTJÄVEL JAG SA ÅT DIG ATT STÅ STILL" om ni hajar skillnaden) Likväl som du vill ha 100% uppmärksamhet av den när ni umgås, ge din häst 100% uppmärksamhet och ett positivt bemötande.

Dagens hästskola.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar